OCMW 26 september 2018

Polis pleit voor nieuw principe voor sociale begeleiding: 1 sociaal cliënt, 1 sociaal assistent

OCMW-ondervoorzitter en gemeenteraadslid Axel Polis (Open Vld) wil de begeleiding van mensen in armoede hervormen en net zoals in Mechelen het principe van ‘één sociaal client, een sociaal assistent” invoeren. Vandaag zijn er per levensdomein (wonen, werken, financiëen, …) aparte begeleiders. Polis wil dat elke klant één vertrouwenspersoon krijgt, waarbij andere dienstverlening meer “back office” gebeurt.

 

Wie vandaag aanklopt bij het OCMW, kan daar volgens de wet terecht voor psychosociale, morele en opvoedende begeleiding. Op het terrein organiseren OCMW’s vaak begeleiding per levensdomein. Dat kan dan gaan over de werkervaring, huisvesting, financiën van de klant. Dat betekent dat klanten naast ook een maatschappelijk assistent, afhankelijk van hun concrete problemen, ook soms een schuldbemiddelaar, trajectbegeleider, woonbegeleider of andere begeleiders hebben. Hoe meer problematieken dat een cliënt heeft, hoe meer begeleiders.

 

Hoewel dit systeem verdedigbaar is vanuit het idee dat iedereen zijn specialiteit heeft, stelt Antwerps OCMW-ondervoorzitter Axel Polis (Open Vld) dat het systeem aan hervorming toe is. Volgens Polis zorgt het vele aantal begeleiders dat mensen in armoede vaak de bomen door het bos niet meer zien. Dat er bij de vele begeleiders er onvermijdelijk verloop is van personeel, draagt ertoe bij dat er geen hechte vertrouwensband ontstaat tussen sociale klant en de begeleiding.

 

Polis pleit daarom voor een grondige herschikking waarbij het principe geldt: 1 sociaal cliënt, 1 sociaal assistent. Hierbij wordt de maatschappelijke assistent de vertrouwenspersoon voor elke sociale klant. Specifieke begeleiding zoals woonbegeleiding, arbeidsbegeleiding of andere begeleiding verdwijnt niet, maar wordt meer de toeleverancier van de maatschappelijke assistent en maakt dus deel uit van een “back office”.  Zo kunnen sociale klanten een sterke vertrouwensband met hun maatschappelijke assistent opbouwen. De maatschappelijke assistent kan dan weer zijn klant begeleiden doorheen het hele proces van terug op eigen benen leren staan. Het systeem wordt vandaag al uitgerold in Mechelen en begint vandaag zijn eerste vruchten af te werpen.

 

Polis: “Je moet je inbeelden dat je tot over je oren in de problemen zit en dat je voor elk van die problemen een aparte begeleider hebt. Al die begeleiders zitten dan tegen jou te zeggen wat je wel of niet moet doen. Dat werkt niet. Wat je echt nood is één persoon die je bij je hand neemt en die hand pas weer los laat als je weer op eigen benen kan staan.”