Deurne 20 september 2018

Open Vld Deurne: “Maak van het Sint-Fredeganduskerkhof een open stille plek in hartje Deurnedorp”

Gemeenteraadslid en Deurnese lijstduwer Axel Polis (Open Vld) en districtsschepen en lijsttrekker Freddy Lorent willen het historische kerkhof van Sint-Fredegandus nabij de dorpskern van Deurne-Noord beter openstellen naar de buurt en er een plek van maken waar Deurnenaars tot rust kunnen komen. Met het stukje overkapping dat ter hoogte van het kerkhof over de ring wordt gelegd is er ook een grote opportuniteit om een groene brug naar het Hof ter Loo te maken volgens beide kandidaten.

 

Het Fredeganduskerkhof in Deurne bestaat al sinds 1885. In 1924 en 1928 werd het kerkhof vergroot tot een groot groen en stil binnengebied  tussen de drukke verkeersaders van de Turnhoutsebaan, de Frank Craeybeckxlaan en de Lakborslei. Ondertussen wordt er al even niet meer begraven op het historische kerkhof. De tijd is er daarom ook wat blijven stilstaan waardoor je er prachtige funeraire architectuur en beeldhouwwerken kan vinden. Het is één van de best bewaarde geheimen.

 

Open Vld gemeenteraadslid Axel Polis, die voor zijn partij de lijst duwt in Deurne, wil dat dit geheim een stuk geopenbaard wordt. Hij stelt voor om het kerkhof beter open te stellen naar de buurt zodat de inwoners rond Deurne-dorp beter tot rust kunnen komen in het anders nogal drukke en grijze Deurne-Noord. Dat kan door de sluitingsuren af te schaffen en een extra toegang te creëren aan de Hallershofstraat, waar nu een blinde muur staat. Om de rust in het Kerkhof te bewaren en de grafmonumenten te beschermen wil Polis de ingangen beveiligen met camera’s.

 

Axel Polis: “Veel gezinnen rond de Te Couwelaarlei en de Frank Craeybeckxlaan hebben weinig of zelfs geen groen. Nochtans hebben we op een zuchtje van al die bebouwing een grote groene binnentuin voor de ganse buurt. Laten we die, met respect voor de doden uiteraard, open stellen naar de buurt.”

 

Districtsschepen en lijsttrekker Freddy Lorent sluit zich daar bij aan. Volgens Lorent is dit dubbel interessant omdat bij de 18 leefbaarheidsprojecten van Overdering ook de overkapping ter hoogte van Hof ter Loo is geselecteerd. Door die groene verbinding verder te trekken door het oude kerkhof kan er een zachte fiets- en wandelas worden gecreëerd naar hartje Deurne-Noord.

 

Lorent: “Met het toekomstbeeld van een overkapte ring en misschien ook de tram ondergronds op de Turnhoutsebaan, zou het Fredeganduskerkhof een groene corridor kunnen zijn naar de rest van Deurne richting het Rivierenhof, het handelscentrum, het ringpark, … Zo verbinden we dus heel wat groene en leuke plekken in ons district.”

 

Ook het Oude Kerkhof van Merksem werd al opengesteld. De muren tussen het kerkhof en het gemeentepark werden gesloopt zodat beiden in elkaar overlopen. De sluitingsuren zijn afgeschaft waardoor zowel kerkhof als gemeentepark een groene doorsteek is geworden voor voetgangers en fietsers.