Antwerpen 12 oktober 2018

Open Vld: “Biënnale voor beeldende kunsten in Antwerpen weer op kaart te zetten.”

Kandidaat-burgemeester Philippe De Backer en Open Vld-Gemeenteraadslid Axel Polis willen beeldende kunsten een boost geven in Antwerpen. Zo willen ze onder meer dat er weer een biënnale komt. Die zou aansluiting kunnen vinden bij de toenmalige biënnales van Middelheim. Die waren destijds internationaal bekend. Door deze uit te breiden naar een evenement in de hele stad kan Antwerpen zijn avant-garde reputatie opnieuw bevestigen, aldus de twee liberalen.

 

Antwerpen heeft altijd de reputatie gehad van een avant-garde kunststad te zijn. Ook beeldende kunsten zijn sterk vertegenwoordigd in de stad, met het Koninklijk Museum van Schone Kunsten op kop maar even goed met de talloze galerijen en standbeelden in de stad. Kandidaat-burgemeester Philippe De Backer en Open Vld-gemeenteraadslid Axel Polis willen die beeldende kunsten weer in de picture zetten met een Antwerpse biënnale. Die zou aansluiting kunnen vinden bij de traditie van het de biënnales van het Middelheim.

 

Zo’n 20 biënnales werden er in totaal georganiseerd. Met 70.000 tot 100.000 bezoekers per editie waren ze een groot succes en een belangrijke factor in de geschiedenis van het Middelheimmuseum.In 1989 werd de (voorlopig) laatste biënnale georganiseerd. Na Antwerpen93 werd de draad evenmin terug opgenomen. Voor Antwerps Open Vld gemeenteraadslid Axel Polis en kandidaat- burgemeester Philippe De Backer.

 

Axel Polis: “Met het Middelheimmuseum heeft Antwerpen een van de grootste parels qua beeldhouwkunst. De collectie is een internationale must-see. Maar kent de internationale kunstliefhebber nog wel de weg naar het Middelheimmuseum? Met nieuw leven in de biënnales van het Middelheimmuseum te blazen kunnen we de wereld naar Antwerpen lokken.”

 

Toch mogen de biënnales niet een loutere herneming zijn van wat in het verleden is gebeurd vinden beide liberalen. Kandidaat-burgemeester Philippe De Backer ziet een biënnale als een gebeurtenissen die de hele stad in beweging moet brengen en ook zijn sporen over de hele stad moet laten. De liberalen willen dat een biënnale een manier moet zijn om alle Antwerpse musea maar ook het rijke gallerijlandschap in Antwerpen dichter bij elkaar te brengen. Daarom willen ze dat alle Antwerpse musea en andere kunstinstellingen kunnen instappen om mee de stad te laten bruisen.  

 

Kandidaat-Burgemeester Philippe De Backer: “Het middelheimmuseum moet uiteraard het moederschip van de biënnale zijn. Maar een biënnale moet breder gaan. Tijdens de biënnale moet je overal in de stad kunstwerken op straat tegen kunnen komen. Betrek heel de stad. Laat buurtbewoners, jong en oud, mee beslissen over welk beeld waar komt.”