Geen categorie 27 september 2018

Axel Polis: “Antwerps tram- en premetronetwerk moet robuuster”

Gemeenteraadslid Axel Polis (Open Vld) wil dat het tramnetwerk robuuster wordt en storingen zoals vandaag beter kan opvangen. Volgens Polis moet er nagedacht worden over meer keerlussen en de inzet van tweerichtingstrams.

Vandaag was er wederom geen verkeer tussen linker- en rechteroever. Twee weken geleden was dat ook al het geval toen een bovenleiding beschadigd geraakte en twee dagen het Antwerpse tramverkeer grondig verstoord was.

Volgens Polis duiden deze storingen op een groter probleem in het Antwerpse tramnetwerk. Volgens Polis is het hele tramnetwerk met zijn éénrichtingstrams en bijhorende keerlussen te storingsgevoelig en moet er flexibeler kunnen ingespeeld worden bij grote storingen zoals vandaag. Polis pleitte al eerder voor de inzet van tweerichtingstrams bij werken. Hij stelt voor om dat ook in dit soort situaties te doen.

Polis: “Telkens als er iets gebeurt of er zijn werken in de stad, ben je afhankelijk van een beperkt aantal keerlussen. In een geval zoals twee weken geleden en vandaag, liggen al snel tal van belangrijke lijnen van het premetronetwerk uit. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. De Lijn moet zich afvragen hoe ze het tramnetwerk in de toekomst robuuster kunnen maken. Ofwel zorg je ervoor dat je tweerichtingstrams kan inzetten, ofwel moet je meer keerlussen aanleggen.”

Polis is er zich van bewust dat die aanpassingen tijd vragen maar benadrukt dat het de enige manier is om te garanderen dat je je in Antwerpen vlot met het openbaar vervoer kan blijven verplaatsen, ook als er weer iets gebeurd.